Galleries.nl

Micky Hoogendijk (1970)

Over de kunstenaar
Gevoed door het leven binnen de internationale kunstwereld en de herinneringen aan de oude Hollandse meesters als Vermeer en Rembrandt, neemt de Nederlandse Micky Hoogendijk de toeschouwer mee in haar wereld. Een dynamische en inspirerende wereld waarin beeldende kunst, technologie en toneel samensmelten tot fotografie.

Het werk van Hogendijk kenmerkt zich door sterke iconische beelden die branden in de ziel. Met haar camera tovert Hogendijk met het licht zoals Vermeer en Rembrandt met hun verf en kwasten. Het religieuze en mythologische onderwerpen en dagelijks taferelen.

Aan de basis staat steeds haar zoektocht naar de kwetsbaarheid van de mens, om daarmee juist zijn krachtige kern vast te leggen. Het beeld zonder vernis. De mens is koninklijk, zodra de mens zijn kwetsbaarheid toont. Dit thema komt sterk terug in haar recente portrettenserie Regal uit 2012.

Kunst is niet weg te denken in het dagelijks leven van Hoogendijk. Micky Hoogendijk groeit op in een internationaal kunstmilieu, omringd door uitgesproken kunstenaars, kunsthandelaars, theatermakers, acteurs en actrices en dansers.

Haar grootvader Dirk Hoogendijk was een van de succesvolste kunsthandelaars in Nederland van de vorige eeuw, die door zijn uitmuntende blik op zijn vak, de verzameling van menig museum met werken van Hollandse meesters heeft verrijkt. Als jong meisje brengt ze uren door in het schildersatelier van haar vader, de kunstschilder Roelof Frankot, die aanvankelijk veel bezig is met fotografie, maar zich later toelegde op de abstracte kunst.

In de jaren negentig bevindt Hoogendijk zich als zakelijk partner en echtgenoot van de bekende postmoderne kunstenaar Rob Scholte midden in de Amsterdamse kunstscène. De tijd waarin het postmodernisme zich openbaart. Als jonge twintiger zwaait zij de scepter over Rob Scholte BV en begeleidt de prestigieuze opdracht van Après nous le deluge, een wand- en plafondschildering van twaalfhonderd vierkante meter in Nagasaki, Japan.

Rondom de eeuwwisseling is Hoogendijk als creatief directeur van de Supperclub actief betrokken bij de internationale uitbreiding van het merk Supperclub.

In haar veelzijdige carrière is Hoogendijk ook voor de camera te vinden. Zo poseert ze voor belangrijke Nederlandse ontwerpers zoals Mart Visser en acteert in de Europese en Amerikaanse series en films. In 2008 ontvangt ze op het New York International Independent Film & Video Festival de award voor ‘Best Actress in a Feature Film’ voor haar sublieme spel Blindspot.

In 2010 verhuist Micky met haar echtgenoot Adam Curry naar Amerika. Twee maanden voor haar moeder Gine Frankot sterft in Amsterdam, krijgt Micky van haar moeder en Curry een Nikon D5000. Een instant love affair. In San Francisco ontdekt ze door de oog van de camera de magistrale lijnen en architectuur van de stad.

In januari 2014 krijgt zij een solo-expositie bij Eduard Planting Gallery in Amsterdam

Source: Galleries.nl