SIGN UP TO MY NEWSLETTER

MICKY HOOGENDIJK PHOTOGRAPHIC ART

Het laatste geschenk dat ik van mijn in 2009 overleden moeder Gine ontving, was een fotocamera. Dat cadeau, die fotocamera, heeft mijn leven veranderd. Hij is de katalysator en leidraad achter mijn creatieve bestaan.
Het uitgangspunt van mijn werk is een ontmoeting, een droom of een object, gecultiveerd tot een eruptie van artistieke ideeën. Op de set laat ik het instinct en de persoonlijkheid van mijn modellen – door wie ik mij voortdurend laat inspireren – samensmelten met mijn fotocamera.
In een sfeer van vertrouwen, contact en kwetsbaarheid verleid ik mijn modellen zich volledig te geven en zo tot intens persoonlijke beelden te komen die de toeschouwer beroeren.
Religie, maatschappij en mythologie zijn terugkerende thema’s. Ik voer zowel mezelf, als mijn onderwerpen mee op een provocerende reis, met fundamentele vragen over het leven en ons bestaan tot gevolg.
Mijn werk moet meer zijn dan alleen fotografie. Ik ben bijvoorbeeld steeds op zoek naar innovatieve printtechnieken om tot beelden te komen met diepte en gelaagdheid. Het is een continu streven naar een driedimensionaal effect.
Sinds 2019 is Nederland weer mijn thuisbasis van waaruit ik met onuitputtelijke inspiratie en vrienden werk. Maar vaak ben ik nog te vinden in mijn home away from home Los Angeles CA.

BIOGRAFIE

Gevormd door een leven in de internationale kunstwereld en herinneringen aan oude Nederlandse meesters, zoals Vermeer en Rembrandt, neemt Micky Hoogendijk (geboren 8 juli 1970 te Amsterdam) haar toeschouwer mee op een intieme reis door haar unieke universum. Een dynamisch en tot de verbeelding sprekend spanningsveld waarbinnen visuele kunsten, technologie en theater samensmelten tot haar gekozen beeldtaal: fotografie.

Beeldende kunst staat centraal in het leven van Micky Hoogendijk. Ze groeit verstrengeld met de internationale kunstwereld op, temidden van kunstenaars, galeristen, theatermakers, acteurs en dansers. De jonge Micky brengt vele uren door in het atelier van haar stiefvader, de schilder Roelof Frankot die, voor hij zijn focus verlegde naar abstracte kunst, zijn loopbaan begon als fotograaf. Haar grootvader, Dirk Hoogendijk, was in de vorige eeuw een van de meest succesvolle kunsthandelaren van Nederland. Dankzij zijn baanbrekende visie zijn vele musea, waaronder het Rijksmuseum, verrijkt met werken van Nederlandse meesters.

In de jaren negentig, terwijl het postmodernisme zich ontluikt, staat Micky Hoogendijk in het epicentrum van de hoofdstedelijke scene als zowel de echtgenote, als zakelijk partner van de wereldberoemde postmodernist Rob Scholte. Amper haar tienerjaren voorbij staat Micky aan het roer van Rob Scholte BV en is ze verantwoordelijk als projectleider voor het prestigieuze en ambitieuze project Après nous le Deluge, een wand- en plafondschildering van 1.200m2 in Nagasaki, Japan.

Niet veel later staat Micky aan de wieg van een ander globaal fenomeen, wanneer ze haar creatieve- en managementkwaliteiten verleent aan de roemruchte Amsterdamse Supperclub. Tot op de dag van vandaag een internationaal gevestigd merk dat het begrip ‘Lounge’ definitief op de internationale kaart heeft gezet en destijds als ontmoetingsplek gold voor kunstenaars en jet-set tegelijk.

Nederlandse faam verkrijgt Micky Hoogendijk dankzij haar rol als Cleo de Wolf in de populaire dagelijkse Nederlandse televisieserie Goede Tijden Slechte Tijden. Daarna vertrekt ze naar Los Angeles om aan de academie van Eric Morris ‘method acting’ te studeren.

In haar eerste jaren in Los Angeles speelt Micky Hoogendijk in Raising Helen naast Kate Hudson, werkt ze met Rutger Hauer en verleent haar verschijning ter inspiratie voor Luger, het hoofdpersonage in de computer game Killzone. Daarnaast verschijnt Micky in verscheidene Nederlandse programma’s en films en wordt ze in 2008 door het New York Independent Film & Video Festival genomineerd voor ‘Beste Actrice in een Feature Film’ voor haar rol in Blind-spot.

In 2009 ontvangt Micky van haar zieke moeder een laatste geschenk van onschatbare waarde dat haar leven en loopbaan voorgoed een nieuwe koers geeft. Een professionele fotocamera. Twee maanden na het overlijden van haar moeder verhuist Micky met haar fotocamera op zak naar San Francisco, waar ze aan de hand van haar lens de imponerende lijnen en architectuur van deze stad ontdekt en vastlegt.
In 2010, inmiddels terug in Los Angeles, ontdekt Micky haar talent voor artistieke portretfotografie. In 2012 verhuist ze naar Austin, Texas, waar ze het eerste omvattende deel van haar werk schiet. In 2015 keert Micky terug naar Los Angeles, waar ze gevestigd blijft als artiest.

Micky Hoogendijks fotografie wordt gekenmerkt door heldere iconische beelden die doordringen tot de ziel. Een spel tussen de belichting en haar camera dat leidt tot magisch resultaat. Haar werk omvat religieuze en mythische thema’s. De essentie van haar fotografie ligt in het vastleggen van de naakte emotie. Beeld waarin Micky zonder opsmuk de kracht van kwetsbaarheid blootlegt. Dit thema is prominent aanwezig in haar portretserie Regal uit 2012.

Micky Hoogendijk is zelf zowel achter, als voor de camera volledig op haar gemak. Ze was zelf model, voor bijvoorbeeld Nederlandse couturiers zoals Mart Visser, en actrice. Het is deze grote hoeveelheid aan persoonlijke ervaring die Micky in staat stelt op de set emoties om te zetten naar een sfeer van vertrouwen. Een sfeer waarin haar onderwerpen zich volledig aan haar lens durven over te geven. De fotocamera houdt Micky bovendien verbonden met haar geliefde moeder en persoonlijke verleden.

Het autonome werk van Micky Hoogendijk, waarmee ze zowel kritisch lof, als commerciële  successen boekt, is de afgelopen jaren te zien geweest op exposities in London, Vancouver Canada, Karlsruhe,  Austin TX, Bogota, Houston TX, Istanbul, Keulen, Los Angeles, Mexico City, Sante Fe NM, Tokyo en Washington DC. In Nederland presenteerde Eduard Planting Gallery haar werk op kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam, REALISME en Rotterdam Contemporary Art Fair.

Micky Hoogendijk wordt vertegenwoordigd door galleries in Amsterdam, Houston, Santa Fe, Mexico City en Los Angeles en sinds kort ook door IconicImages.net UK, die ook Terry O’Neill vertegenwoordigt.