MICKY HOOGENDIJK PHOTOGRAPHIC ART

“De laatste gift die ik ontving van mijn in 2009 overleden moeder, was een fotocamera. Het is dit gebaar geweest dat mijn leven veranderde. De fotocamera van mijn moeder werd katalysator, leidraad in mijn bestaan. Uitgangspunt van mijn werk is de ontmoeting, de droom, het object. Op de set zoek ik naar het instinct, de persoonlijkheid van mijn model”, aldus Micky Hoogendijk. 

Hoogendijk voelt zichzelf zowel achter, als voor de camera op haar gemak. Ze verrichtte modellenwerk, bijvoorbeeld voor Nederlandse couturiers als Mart Visser, en ze werkte als televisie- en filmactrice. Verwijzend naar religie, mythologie, maskerade en genderneutraliteit, neemt zij stelling binnen het aanbod van de autonome fotografie. Dwars op de puriteinse tijdgeest, terugkerend in sommige delen van de Westerse wereld, onderzoekt zij de betekenis van het naakt in de fotografie. Zij regisseert haar modellen minutieus tot een ontspanning waarin zij hun schaamte vrijmoedig willen afleggen. Die conditie is bepalend voor de blik die het personage richt op de toeschouwer.
Het maakproces gaat daarna verder door middel van digitale schilder-technieken. De ambachtelijke ingrepen die zij doet in het digitale medium brengen haar dicht bij vroege herinneringen.

“Als enig kind mocht ik alles doen waar ik zin in had. Ik zat vaak te knutselen, te tekenen en te schilderen in de woonkamer, dicht bij mijn moeder”, zegt Hoogendijk, “Ik kan mij niet herinneren dat ik mij ooit verveelde. Misschien dat toen de basis gelegd werd voor de concentratie die ik nu dagelijks vind om uren achtereen nonstop te werken aan de digitale uitwerking van mijn foto’s. Het is een vrolijk proces van eindeloos uitproberen, dus ook veel leren”. 

BIOGRAFIE

Als kind raakt Micky Hoogendijk snel vertrouwd met de internationale kunstwereld. Ze groeit op tussen kunstenaars, galeristen, theatermakers, acteurs en dansers. De jonge Micky brengt vele uren door in het atelier van haar stiefvader, de schilder Roelof Frankot die, voor hij zijn focus verlegde naar abstracte kunst, zijn loopbaan begon als fotograaf. Haar grootvader, Dirk Hoogendijk, was in de vorige eeuw kunsthandelaar. Hij spoorde destijds historische kunstwerken op, onder andere van Hollandse meesters, die nu behoren tot de collectie van meerdere Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum.

Begin jaren ‘90 raakt Hoogendijk verzeild in het epicentrum van de hoofdstedelijke kunstenaars-scene als echtgenote en zakelijk partner van de postmodernist Rob Scholte. Amper haar tienerjaren voorbij staat zij aan het roer van Rob Scholte BV. Hoogendijk is dan als projectleider verantwoordelijk voor de communicatie en persvoorlichting rond een monumentale kunstopdracht in Nagasaki, Japan. Rob Scholte schept daar een van zijn beroemdste meesterwerken, namelijk ‘Après nous le Deluge’: een wand- en plafond-schildering van twaalfhonderd vierkante meter.
Eind jaren ‘90 wordt Hoogendijk creative director van een ander fenomeen, namelijk Supperclub, de meest spraakmakende Amsterdamse kunstenaars-sociëteit. Tot op de dag van vandaag is Supperclub een gevestigd merk waar het concept van de ‘Lounge’ haar oorsprong vond en vervolgens heel de wereld over ging. Hoogendijk ontwikkelde een meerjarenplan met daarin een underground stijlbewaking. Mede door haar interventies groeit Supperclub uit tot een sprankelende ontmoetingsplek waar kunstenaars in contact komen met de internationale jet-set. 

Nederlandse bekendheid verkrijgt Hoogendijk vanaf 2002 in de rol van Cleo de Wolf in de Nederlandse televisiesoap Goede Tijden Slechte Tijden. Kort daarop vertrekt ze naar Los Angeles om aan de academie van Eric Morris ‘method acting’ te studeren.
In haar eerste jaren in Los Angeles speelt Hoogendijk in Raising Helen naast Kate Hudson, werkt ze met Rutger Hauer en stelt zij haar gezicht beschikbaar voor de digitale creatie van Luger, het hoofdpersonage in de computer game Killzone. Daarnaast verschijnt Hoogendijk in verscheidene Nederlandse programma’s en films. In 2008 wordt zij door het New York Independent Film & Video Festival genomineerd voor ‘beste actrice in een feature film’ voor haar rol in Blind-spot.

In 2009 ontvangt Hoogendijk van haar stervende moeder een laatste gift die van onschatbare waarde zou blijken te zijn voor haar leven en artistieke loopbaan: een professionele fotocamera. Twee maanden na het overlijden van haar moeder verhuist zij met haar fotocamera op zak naar San Francisco, waar zij via haar cameralens de architectuur van deze stad herontdekt.

In 2010, inmiddels terug in Los Angeles, legt Hoogendijk haar focus op portretfotografie. In 2012 verhuist ze naar Austin, Texas, waar ze het eerste omvattende deel van haar werk schiet. In 2015 keert ze terug naar Los Angeles, waar ze zich vestigt als kunstfotograaf. Sinds december 2018 woont zij in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, in de buurt van Eindhoven. Hier vindt ze opnieuw de rust en concentratie die zij wellicht meekreeg uit haar kinderjaren.

In 2020 ontstond Hoogendijks eerste beeldenreeks The Ones, een serie sculpturen die de verbinding tussen mensen belichaamt.
De gestileerde figuren geven vorm aan haar ideeën over individuele kracht, maar meer nog aan haar voorstelling van de onzichtbare dynamiek tussen personen. De sculpturen beschrijven naast een persoonlijk ook een gemeenschappelijk levensproces. Hoogendijk laat niet alleen zichzelf zien, maar laat je ook naar jezelf kijken, waarbij de gezichtsloze verschijningen van The Ones alle vrijheid geven aan eigen invulling.
Maar meer nog wil Hoogendijk je laten realiseren dat verbinding gevonden kan worden door elkaar te ondersteunen. Het maken van connectie is voor haar essentieel en een voorwaarde om zelf verder te komen, zelfs als vasthouden soms loslaten betekent

Zowel in haar fotografie als in haar beelden laat Micky Hoogendijk haar kracht en haar kwetsbaarheid zien. Van haar eerste foto’s uit 2012 tot aan haar laatste serie The Meetings of the Waters, als ook in haar sculpturen The Ones weet zij deze twee uitersten onlosmakelijk met elkaar te verbinden.
Met haar werk vertelt Hoogendijk over de keuzes die het leven haar geeft: ga je door of breek je? Sta je stil of ga je verder? Ze kiest ervoor het leven te vieren. Vreugde en pijn zet zij om in zowel eigentijdse als tijdloze beelden: in fotografie en sinds 2020 ook in sculptuur. Haar thematiek kenmerkt zich
door aandacht voor de mens in al zijn diversiteit.
In Juni 2022 publiceerde Waanders uitgeverij Kracht Kwetsbaarheid, Micky Hoogendijk, fotografie en sculpturen, door Karin van Lieverloo.

Het autonome werk van Micky Hoogendijk is de afgelopen jaren te zien geweest op exposities in London, Vancouver Canada, Karlsruhe, Austin TX, Bogota, Houston TX, Istanbul, Keulen, Los Angeles, Mexico City, Sante Fe NM, Tokyo en Washington DC, Antwerpen, Londen, en Amsterdam. In Nederland presenteerde Eduard Planting Gallery haar werk op kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam, REALISME en Rotterdam Contemporary Art Fair. 

Hoogendijk wordt vertegenwoordigd door galleries in Houston, Mexico City, Los Angeles, Vancouver Canada, Londen en Antwerpen. Sinds december 2019 heeft Hoogendijk haar eigen galerie naast haar studio in Hoogeloon, waar het gehele jaar door exposities van haar werk worden georganiseerd.

Fotografie: investeren in zeldzaam werk dat zeer lang meegaat
 
  1. Wie gecertificeerde fotografie verwerft, koopt een exemplaar uit een oplage die vooraf gelimiteerd is. U krijgt de verzekering dat niet extra exemplaren van dit werk op de markt gebracht worden, bovenop de geregistreerde limiet. Zeldzaamheid is gewaarborgd.

  2. Vervangingsservice. Mocht het werk verouderen of beschadigd raken door wat voor oorzaak dan ook, dan kan de eigenaar dit werk op vertoon van het certificaat laten omruilen voor een nieuw exemplaar. Het oude exemplaar wordt dan vernietigd.
 
Gecertificeerde fotografie kan aan vele generaties worden doorgegeven.